"No Pain No Gain!"
  • Youtube

Fotó:

Név: Kovács Ferenc

Mióta foglalkozol komolyabban a sporttal, hogyan csöppentél bele? Milyen céllal kezdted?

1996-óta edzek rendszeresen,akkor 19 éves voltam. A mozgás és a sport mindig a lételemem volt. Iskolás koromban versenyszerűen atletizáltam, rövid és középtáv futó voltam. Később kipróbáltam magam kosárlabdázóként is, amit nagyon szerettem, de mivel csak 177 cm-re nőttem így sajnos rá kellett jönnöm, hogy nem én leszek a „pálya ördöge”. A BMX-es korszakom már csak egy rövid fejezet volt a sportolói pályafutásomból.

A testépítésbe úgy csöppentem bele, hogy gyermekkoromban nagy népszerűségnek örvendtek a szuperhős képregények, amikben hihetetlen fizikumokat láttam. Ehhez jött még Arnold Schwarzenegger filmjei. A fizikumuk bámulatba ejtett és ez adott lendületet az edzéseimhez és a hihetetlen sok lemondáshoz ami a céljaim eléréséhez kellett.

Milyen voltál a súlyzós edzések előtt?

65 kg-osan kezdtem a súlyzós edzéseket. Kezdetekben elég tapasztalatlan voltam,mind az edzésekben mind az étkezéssel kapcsolatban. Kezdésnek egyből heti 6 napot edzettem egy edzőtárssal, mely számomra nagyon soknak bizonyult. Pár hónap után átváltottam 3 nap edzés 1 nap pihenőre. Miután egyre jobban kezdtem kiismerni a testemet, és hogy hogyan reagál az edzésekre, így rájöttem hogy ez a felállás még mindig nem a leg ideálisabb számomra. Átváltottam 2 nap edzés 1 nap pihenőre és ez volt az az edzésmennyiség mely a legtöbbet ki tudta belőlem hozni, hisz 1 év alatt 20 kg-ot szedtem fel.

Arra is rá kellett jönnöm, hogy az izom nem akkor nő amikor edzem, hanem amikor pihen. A kezdetekben még kevés táplálék kiegészítő volt a piacon, és azokról is nagyon kevés információnk volt. Az első Creatin kúrám 5 kg súlygyarapodást eredményezett és 2 cm-t karban.

Első verseny:

Az első versenyem 28 évesen volt. Edzőtársaim és barátaim unszolására kezdtem a versenyzés gondolatával foglalkozni. Bár Kecskeméten a szülővárosomban sajnos semmilyen segítségre nem számíthattam, hisz senki nem rendelkezett versenyzői múlttal. Ekkor döntöttem úgy hogy felkeresem az akkori idők „ Nagy Ágyúját” Kovács „Ko-Ko” Istvánt. Ő már az első közeli megrendezésű versenyen el is indított ami egy tavaszi Super Body kupa volt. Az első versenyemen semmilyen színpadi és versenyzői rutinom nem volt de így is második lettem. Ugyan ebben az évben ősszel már nyertem a kategóriámat a Super Body-n. Ko-Ko visszavonulása után, Pintér Ferenchez kerültem aki mellet hosszú éveken keresztül sikerült folyamatosan fejlődnöm.

Mi motivál, hogy rendszeresen edz és elérd az eredményeid? Mit szeretsz az edzésekben?

Hogy mi motivál, elsődlegesen azt szeretném elérni hogy a testemben rejlő lehetőségeket,és határokat túlszárnyaljam. Mindaddig míg van lehetőségem a fejlődésre addig lesz motivációm. Hisz a határaim még közel sincsenek kiaknázva. Még vannak álmaim és céljaim melyeket meg szeretnék valósítani.

Célok, tervek a közeljövőben

Folyamatos fejlődés, mind izomtömegben, mind arányokban. Szeretném magam kipróbálni más szövetségeknél is mint pl. az IFBB. Azon belül is nagy álmom az Arnold Classicon való megmérettetés.

Profil:

Magasság: 177 cm
Off-season súly: 126 kg
Verseny súly: 100-105 kg
Kedvenc gyakorlat: Lábnyújtás, vádli-lábtolón
Kedvenc/fontos testrész/izomcsoport: comb, vádli, kar
Kedvenc táplálékiegészítő, táplálékkiegészítő csoport: Aminók, főleg Glutamin /BCAA Micron, 100% Glutamine, GlutamaX Warrior/
Kedvenc étel: Bélszín
Kedvenc ital: Meggyes Izotóniás Cukormentes Szörp
Edzőterem: Fitness 2000
Foglalkozás: Személyi edző, versenyző
Edző: saját magam
Példakép: Arnold Schwarzenegger, Flex Wheeler
Edzésfilozófia: No Pain No Gain , Mindig törekedj a győzelemre, mert a második hely azt jelenti, hogy első vagy a vesztesek között! A lehetetlen nem létezik, csak a fejedben.

Legfontosabb eredmények:

2014 Wabba Mr Univerzum /Helszinki/
2014 Trofeo Due Torri I. hely /Olaszország/
2014 Super Body Abszolút /Magyarország/
2013 Wabba Világbajnok /Németország/
2013 Super Body I. hely /Magyarország/
2010 Wabba Világbajnok /Németország/
2008-2010 Német Nemzetközi Bajnok /Wabba
2009 Duna Kanyar Kupa Abszolút
2008 Super Body Abszolút /Magyarország/
2008 Body Sport Kupa I. hely

Ezen felül számos hazai versenyen nyertem a kategóriámat, és több nemzetközi versenyen is dobogós helyezést értem el.

Edzésterv:

Mi jellemzi az edzésrendedet?

Az edzésrendemet a hosszú versenyzői évek alatt fejlesztettem a mai szintre.

Időbeosztás: Személyi edzőként dolgozom, mely azt jelenti hogy össze kell hangolnom a tanítványaim edzését, a saját edzésemet és az étkezéseimet. Ez elég pontos napirendet követel tőlem, és elég nagy fegyelemre tanít. A diétás időszakban ez elég nagy erőfeszítést igényel ezért a verseny előtti utolsó hónapban már nem vállalok személyi edzést, csak magamra koncentrálok.

A felkészülési időszakban kicsit sűrítek a programon, ami a kardió beiktatását jelenti,természetesen reggel éh gyomorra akár a pihenő napokon is. Ezen felül extra lábnyújtó napokkal próbálom a láb definícióját maximalizálni. Igazából ösztönösen edzem akkor szúrok be pihenőnapot amikor a testem jelez.


Off-Season:

Hétfő: Hát

Kedd: Mell, kar

Szerda: Pihenő

Csütörtök combhajlító,vádli

Péntek: Comb

Szombat: Váll, kar

Vasárnap: Pihenő

Étrend és edzésrend:

Fehérje forrásaim:
Párolt pulykamell, bélszín, tilápia, tenger gyümölcse, tojásfehérje,túró

Szénhidrát forrásaim:
Rizs-barna-fehér, zabpehely, rizstészta, gyümölcsök

Minden étkezésemhez:
nagy mennyiségű brokkoli, uborka, kelbimbó, spenót

A zsír fogyasztásom:
Omega 3, lennmag olaj, olajos magvak.

Tömegnövelésnél a lehető legtöbbször eszem és nem számolom a kalóriákat.

A felkészülés alatt maximálisan odafigyelek az étkezésemre mind a fehérjebevitelre, mind a szénhidrát mennyiségére. Minimum 3 gr fehérje test súly kilógrammonként. A szénhidrátot a tömegnövelési időszakhoz képest jelentősen vissza veszem és a verseny közeledtével apránként csökkentem, de szoktam ingáztatni is. Ami azt jelenti hogy pár nap erejéig megemelem a szénhidrátot ezáltal nem szokik hozzá a szervezet és gyorsítom vele az anyagcserémet. A nap vége felé már nem eszek szénhidrátot, csak fehérjét és zöldséget. Mivel testünk 70%-a víz így 5-6l folyadékkal pótlom.

A felkészülés alatt soha nem éhezem naponta legalább 8-szor eszem.

Táplálék kiegészítőim:
Superior Whey Core shake, 20g 100% Glutamine, 20g BCAA Micron, MJS Vitamin